TEKENTHERAPIE

Tekentherapie is gebaseerd op onder andere de psychologie van Jung, de kunstzinnige therapie van Steiner, de psychosynthese van Assagioli en het werk van Greg Furth, die een wetenschappelijke studie deed naar het effect van werken met tekeningen.

In een sessie wordt een tekening gemaakt naar aanleiding van een hulpvraag of klacht. Door te tekenen breng je wat innerlijk bij je leeft naar buiten. Het tekenproces spreekt het intuïtieve vermogen aan en haalt aspecten naar boven uit het onbewuste. In het onbewuste gebied van de mens ligt belangrijke informatie van autobiografische aard verborgen, die in de tekening zichtbaar wordt. Door te kijken naar het gebruik van onder andere symboliek, kleur, vormen, compositie, de energie en de interactie van de tekening, we noemen dit de tekentaal, kunnen we de tekening lezen.

Samen bespreken we de tekening, lezen de tekentaal; de taal van het beeld. Oude patronen, onverwerkte ervaringen, gebeurtenissen uit je verleden die je misschien onbewust nog dwars zitten. Blokkades maar ook onvervulde wensen, vaak gepaard met oud zeer, worden zichtbaar en inzichten helder. Maar ook welke kracht, kwaliteiten en valkuilen je hebt ontwikkelt komen aan de oppervlakte. En hoe werken deze door in wie je vandaag bent? Dit koppelen we terug aan je hulpvraag. Wat gebruik je nog, wat heb je niet meer nodig, waar neem je afscheid van en mag je loslaten of kun je misschien beter anders gebruiken? Welke stappen mag je gaan zetten om verder te kunnen? Door her- en erkenning, inzicht krijgen in je gevoel, het ‘aan te raken’ en te ventileren, krijg je lucht en maak je ruimte. Door op een veilige en respectvolle manier er over te praten, koppelen we stapsgewijs de tekeninformatie aan het bewust worden van je gedachten, patronen, lichaam en leven. Je krijgt nieuwe inzichten en het zelfhelend vermogen wordt aangesproken en versterkt. Ten slotte bespreken we hoe je dit kunt toepassen in je dagelijkse leven.

“In tekentherapie wordt informatie uit de tekening constant teruggekoppeld naar het lichaam. Door letterlijk in je lichaam te voelen wat je in je tekening laat zien, ervaar je wat er met je gebeurt en hoe je reageert in bepaalde situaties in het dagelijks leven.” Marjanne Klaver.