TEKENTAAL

Tekentaal is letterlijk de taal van tekens, een beeldtaal. Al sinds de oertijd maken de mensen gebruik van tekens en beelden; op rotsen, kleding, gebruiksvoorwerpen, lichaamsdelen enzovoort. Tekenen is van oudsher al de ultieme vorm van communicatie, een oervorm. Als jong kind is tekenen een van de eerste vaardigheden die we als mens van nature inzetten om je te kunnen uiten.

Wanneer tekenen wordt ingezet als instrument bij therapie of coaching, brengt het ons in contact met de informatie uit het onbewuste. Carl Jung bestudeerde en herformuleerde deze beeldtaal als authentieke en bruikbare informatie. Door gebruik te maken van deze verschillende technieken, communiceer je vanuit je onderbewustzijn. Dit deel van je persoon kan niet gemanipuleerd worden en is dus oprecht en puur in zijn weergave. Door je bewust te worden van de verborgen informatie uit het onbewuste, je ermee te verbinden, het te integreren, te gebruiken en te koppelen naar het dagelijks leven, wordt er veel duidelijk over waar je staat, hoe je handelt en wat je doet.

Tekentaal hanteert een eigen diagnostiek die werkt vanuit de psychosynthese (een richting binnen de transpersoonlijke psychologie) waarin het denken, voelen en willen van de mens uit zowel het bewuste als onbewuste, het verleden en heden met elkaar wordt verbonden met als doel het realiseren van een gezond individu, in het hier en nu en richting toekomst.

Naast figuratief-, intuïtief- en energetisch tekenen, maak ik ook gebruik van technieken zoals collages, brainstormen, visualisatie, opstellingen, NLP, Voice Dialogue, kernkwadranten en lichaamswerk.