De wijsheid van lichaam en taal.

“Elk nadeel heeft zijn voordeel” Misschien wel de bekendste en meest wijze uitspraak van Johan, en zó waar! Zo heb ik aan den lijve ondervonden.

Half november afgelopen jaar ben ik ‘gevloerd’. Ik heb serieus thuis in de woonkamer de laminaatvloer in detail en nog nooit van zo dichtbij gezien. Vervolgens ‘over de grond gekropen van de pijn’, nog zo’n gezegde die ik ‘live’ heb mogen ervaren. Boosdoener van dit alles: een acute hernia. Alweer….voor de tweede keer in mijn leven.

Volledig onderuitgehaald, ik kon letterlijk geen stap meer zetten, vleugellam. Het was tijd voor ‘pas op de plaats’ en in mijn geval was dit nog geen minipasje op hetzelfde plekje. Tja, spreekwoorden en gezegden altijd even wijs als waar. In mijn werk als tekentherapeut gebruik ik ze vaak. Haarfijn duiden ze precies waar de essentie ligt. Ze bevatten een schat aan levenservaring, doorleefde, vaak praktische wijsheid en zijn korte levenslessen op zich. Dit keer mocht ik ze toepassen op mijzelf.

“Je lichaam fluistert je wel van alles toe maar als je niet luistert, gaat het dus echt heel hard schreeuwen”

De eerste maand, net na het inwendige fysieke geweld (want je lichaam fluistert je wel van alles toe maar als je niet luistert, gaat het dus echt heel hard schreeuwen), werd in mijn geval totaal in beslag genomen door de verdovende middelen om de pijn te onderdrukken. Achteraf gezien heb ik de minst stressvolle en meest relaxte decembermaand ooit ervaren, wat toch een aardige bijkomstigheid was. “Elk nadeel heeft zijn voordeel”. Simpelweg omdat ik het totaal niet bewust heb meegemaakt.

De tweede maand echter bleek een stuk heftiger want de morfineroes (ik was inmiddels een soort Junkie XL) eiste zijn tol. Drie pittige afkickweken verder begonnen eindelijk mijn hersenen, los van mijn lijf, weer helder te functioneren. Terwijl mijn lichaam haar eigen koers bepaalde met vooral heel veel rust, had mijn hoofd alle tijd en ruimte tijdens al die rustmomenten (voornamelijk plat op de bank) en besloot een ander scenario te volgen.

Het denken deed zijn intrede. Waarom weer een hernia? ‘Waaronder ging ik gebukt?’ Alle spreekwoorden en gezegden over de rug kwamen voorbij. Moest ik iemand de rug toekeren? De rug recht houden? Of had ik geen ruggengraat? Moest ik ruggespraak houden? Of juist een brede rug hebben? Of had ik een te brede rug? Ik stond met mijn rug tegen de muur. Natuurlijk kwam ik er zo niet uit. Tijd voor een tekening. Al mijn hersenspinsels liet ik los op een groot blanco vel papier. Energetisch, niet denken maar voelen. Vrij en los en wauw wat voelde dat goed. En zoals altijd werd het blanco vel praatpapier: “al dat denken…..je kunt mijn rug op! Gun jezelf een steuntje in de rug!”

“De druk van de ketel”

Eenmaal in de overgave, mijn rug was nou eenmaal kapot en had tijd nodig om te helen, voelde het eigenlijk wel heel fijn, ondanks de pijn, dat ik ‘even’ helemaal niets meer moest en hoefde! Op de behandel(pijn)bank van de fysio hoorde ik mezelf zeggen dat ik het stiekem best wel fijn vond dat de druk van de ketel was. Waarop de fysiotherapeut alleen maar zei “tja, laat dat nou exact zijn wat een hernia doet”.

Daar was mijn antwoord, het kwartje viel. Een hernia betekent letterlijk uitpuiling en gebeurt dit in je onderrug zoals bij mij, dan knalt zo’n uitpuiling bij teveel druk eruit en drukt tegen een zenuw die naast de pijn, krachtverlies, verlammingsverschijnselen en gevoelsstoornis kunnen veroorzaken. Ja hoor, ik had het allemaal. Geen kracht meer, verlamming, weken plat op de bank en even geen gevoel. Met grof geweld was er ‘iets’ nodig geweest om rust te bewerkstelligen. ‘De druk was van de ketel’. Daar was mijn gezegde.

“Ik ben hartstikke trots en een paar belangrijke inzichten rijker.”

Eenmaal de rust omarmt, en inmiddels bijna vier maanden verder, kwamen de creatieve kriebels als vanzelf weer op te borrelen. Teksten, bijpassende beelden, kleuren en tekeningen, alles viel op zijn plaats. Ik heb keuzes gemaakt over wat nou eigenlijk echt bij mij past en ik het liefste doe. Allemaal vertaald in mijn vernieuwde site, of eigenlijk mijn hernieuwde ik. Het meeste weliswaar liggend gecreëerd, maar in alle rust en ruimte en zonder druk, want mijn lijf wordt tegenwoordig gehoord. Ik ben hartstikke trots en een paar belangrijke inzichten rijker. Er was weliswaar een harde leerschool voor nodig….maar ja ‘wie niet wil luisteren moet maar voelen’. Ook zo’n leuke, of je nou therapeut bent of niet!

Marjanne Klaver Roelofs is tekentherapeut en eigenaar van praktijk Magenta tekentaal. Zij begeleidt volwassenen in individuele sessies, geeft workshops, cursussen en teambuildings. Maandelijks schrijft ze over haar ervaringen, wat haar raakt en inspireert.