De kunst van creëren.

Al enkele jaren heb ik een vast tekenclubje met 4 prachtige vrouwen.

Destijds hebben ze zich allemaal los van elkaar ingeschreven voor de Chakra tekencursus die ik geef, en waren dus totaal onbekenden voor elkaar. De enige overeenkomst was, dat ze alle vier ‘vielen’ voor zeven kleurrijke tekeningen.

Zo mooi om te zien hoe vier totaal verschillende vrouwen, variërend in leeftijd en levensfase, die elkaar maar slechts één maal per maand zien, inmiddels een zeer hecht groepje vormen. Hoe ze met elkaar delen, volkomen zichzelf zijn, zich kwetsbaar opstellen, lachen, vertellen, en soms tranen laten terwijl ze tekenen, kleuren en schilderen. En ondanks dat er misschien van alles speelt op leeftijd, relatie, gezondheid of gezinsgebied (zoals bij een ieder van ons), los van alle perikelen en sores creëren ze alle vier, elke tekenles weer, ieder in hun eigen stijl een prachtig werkstuk. Het lekker ontspannen bezig zijn, tijd voor jezelf en het plezier hierin hebben lijkt de grote gemene deler. Maar het ligt dieper denk ik.

 

“Creëren zonder oordeel”

Er wordt namelijk totaal zonder oordeel van de ander gecreëerd. En dat is nou volgens mij precies de kunst. Ze mogen van elkaar zijn zoals ze zijn! Zijn wie je bent in eigen tekenstijl, techniek en kunnen, zonder oordeel van de ander, de buitenwereld of hoe het zou ‘moeten’. Sterker nog, er is bewondering voor elkaars werk en men wordt zelfs door elkaar geïnspireerd. Enkel door op papier of doek te uiten wie je bent, waar je voor staat en wat je voelt. Jezelf vertalen in kunst, dat is wat ze doen.

Het grappige, wat regelmatig voor hilariteit zorgt, is dat je bij elk werkstuk er precies uit kunt halen wie van de dames het gemaakt heeft. De karaktereigenschappen van een ieder spreekt en wordt vaak direct herkend. Het felle kleurgebruik van de één, tegenover de zachte pasteltinten van de ander. De altijd perfecte lijnvoering tegenover het lekker makkelijk uit de losse hand. Het zorgt voor de handtekening, het unieke, het persoonlijke. Authenticiteit.

 

“Ineens ben jij zichtbaar”

Puur zijn, je niet anders voor doen en trouw blijven aan jezelf, maakt ook dat het niet zelden gebeurt dat men geraakt wordt door het zien van hun eigen werkstuk aan het einde van de les. Inderdaad; kunst ontroert.…. vooral dat van jezelf, want ineens ben jij zichtbaar.

Mooi hé! Zo leuk om op deze manier tekenles te mogen geven. Moraal van dit verhaal? Kunst creëren is dus gewoon jezelf durven zijn! Los van oordelen, van wat de ander er wel niet van zal denken of hoe het misschien hoort. Het ontroert, inspireert en geeft je kracht. Je mag gezien worden. Het verdiend vaak zelfs een ere plekje aan de muur.

Het zet je toch te denken…… Als dit in beeld lukt, dan moet dit toch ook zo werken in het dagelijkse leven?!

 

Liefs Marjanne.

PS: Altijd al tekenlessen gewild maar nog steeds niet de stap gezet? In oktober start er weer een nieuw groepje. Je bent van harte welkom! Ook, of misschien wel juist, als je denkt dat je niet creatief genoeg bent!  info@magenta-tekentaal.nl

 

Magenta is op alle niveaus de kleur van het loslaten; psychisch, emotioneel en mentaal.“De kleur magenta helpt ons afstand te doen van oude gedachtepatronen die we onszelf hebben aangewend. Om emoties die met het verleden te maken hebben los te laten. Om situaties op te geven die ons verhinderen verder te komen. Als we ons van deze belemmeringen kunnen bevrijden zijn we werkelijk vrij om uit te gaan van onze eigen kracht.”