AFSCHEID, VERLIES EN ROUW

Helaas krijgt iedereen in het leven te maken met afscheid en verlies. Het verlies van een dierbare, door de dood of anderszins verlies lijden; je gezondheid door ziekte, je gezin bij scheiding, een handicap of verlies van een baan.

Wanneer je verliest, verandert je bestaan totaal. Verlies lijd je, het overkomt je. Afscheid daarentegen neem je. Maar ook bij afscheid voel je verlies. Rouw is een natuurlijke reactie op een betekenisvol verlies. Rouwen doet iedereen op zijn eigen manier. Verdriet, angst, schuldgevoel, schaamte, boosheid, het gevoel in de steek te zijn gelaten, eenzaamheid, maar ook opluchting zijn gevoelens die bij rouw een rol kunnen spelen. Maar vooral pijn…..

Niets is nog zoals het was. De grond onder je voeten verdwijnt. Alles wat vanzelfsprekend was, weegt nu zwaar. Een deel van jezelf ben je kwijt en lijkt onvindbaar. Het vertrouwde is niet meer, verdwenen. Contact met de buitenwereld verbroken. Waar volheid was, is leegte. Warme veiligheid maakt plaats voor kilte die zich vult met vragen die onbeantwoord blijven.

Leven zonder geliefde, ziekte een plaats geven, het oude gekoesterde door de vingers zien glippen, het verlies van dromen, verwachtingen, verlaten worden, los moeten laten, een nieuwe levensvervulling vinden en moeten doorgaan, dat is rouwen. Verwerken is heel hard werken!

Door te tekenen, maar ook door gebruik te maken van andere creatieve werkvormen, geef je verdriet, gevoel en emoties dat wat het nodig heeft. Misschien wel meer ruimte, zodat de tranen vrij kunnen stromen. Een bedding waarin je opgevangen wordt of een veilige warme omhulling tegen de grauwe kilte. Door datgene te tekenen waar je behoefte aan hebt, geef je jezelf steun en mag je in een veilige omgeving op een respect- en liefdevolle manier stilstaan bij je eigen rouwproces.

Individuele sessies rond het thema afscheid, verlies en rouw worden op maat afgestemd, maar ook in de vorm van een workshop voor kleine groepjes van lotgenoten begeleid en ondersteun ik je in jouw proces. Informeer gerust naar de mogelijkheden.